Det går att handla aktier med kreditkort, men man får inte glömma bort att att det isåfall är ett lån. Ett lån måste alltid betalas tillbaka. Det är inget normalt tillvägagångssätt att handla aktier på men det kan faktiskt finns vissa undantagsfall.

Kan finnas undantag

Ett logiskt resonemang är att att genom att det lånas pengar för att investera så går det att uppnå en hävstång på de pengar som placerats. Sen finns det ju dom som vill tjäna pengar på börsmarknaden, utan att ens ha investerat något riktigt kapital. Det är nödvändigtvis inte fel att låna för investeringar, dom flesta företag tar lån på ett eller annat sätt för att kunna växa snabbare. Seriösa banker, som Avanza och Nordnet ger exempelvis dig som investerare/sparare möjlighet att belåna din portfölj. Detta är något som många väljer att utnyttja. 

Det måste vara värt det

Är det inte värt det så är det ingen ide. Vare sig du investerar genom att ta ett vanligt traditionellt lån eller via kreditkort. För att köpa aktier, med kreditkort  så måste räntan vara lägre än expected return (den förväntade avkastningen). Samtidigt måste risken tas i beaktande. Aktier kan gå upp och ner med x antal procent per år. 

Faktorer som kan påverka om det är värt att köpa aktier med kreditkort är ,

  • Hur stor är vinsten samt, vilken riskmarginal behövs det
  • Vad är det för ränta på kreditkortet
  • Vad är den förväntade avkastningen på aktierna. Kan vara aktier som införskaffats via ren handel på på börsen eller aktier som man ansökt intresse om och blivit tilldelad i en börsnotering/nyemission.

Skulle det visa sig att räntan är lika med avkastningen, så är det ju ingen bra deal. Tanken med investeringar är att man ska gå plus, det ska tjänas pengar.

Så för att det ska kunna gå ihop, måste räntan vara lägre än den förväntade avkastningen.

Räntor på kreditkort

Räntan på kreditkort kan variera väldigt mycket beroende på vilka kort som väljs samt din kreditvärdighet. Du kan jämföra kreditkort för att hitta det som passar dig bäst och har lägst ränta. Man ska dock tänka på fler parametrar när det är dags att välja kreditkort. Exempelvis så har vissa premium-kort lägre ränta, men högre årsavgift.

Om man inte har pengarna för tillfället och väntar på lön som kommer i slutet på månaden för att kunna köpa, när aktien som man spanat in länge är nere på rekordlåga nivåer. Då kan ett bra alternativ vara att använda kreditkortet för att köpa aktier. Det kan även handla om att kapitalet inte finns för att delta i nyemissioner eller börsnoteringar. Dock är det rekommenderat att skulden betalas i sin helhet så fort du fått pengarna på kontot, i detta fallet din lön. Många kreditkort erbjuder upp till 30 räntefria dagar, vilket kan vara förmånligt i ovannämnda situationer.

Kategorier: Ekonomi