Det allra viktigaste att ha koll på innan man ansöker om ett kreditkort är vad kreditkortet kommer att kosta dig. Vissa kreditkort har inga fasta avgifter men lite högre ränta, medan andra kort har fasta avgifter men lite lägre ränta, och givetvis finns det också kort som har hög ränta och höga avgifter, vilket du så klart vill undvika.

Så hur räknar man ut vad ett kreditkort kommer att kosta? Och kan man lita på de uppgifter som ges av kreditkortsföretagen? I följande artikel tar vi oss en närmare titt på det hela.

Förstå hur räntan fungerar

Det första du behöver förstå innan du kan börja räkna på vad ett kreditkort kostar är hur räntan fungerar. Idag används två olika räntor för att beskriva olika kostnader för ett kreditkort eller ett lån.

Nominell ränta

Den nominella räntan är den så kallade “standard räntan” som sätts av banker och kreditbolag för deras tjänster. Räntan räknas i regel ut på en årlig basis och anges alltid i procent, exempelvis 5,98% ränta på ett kreditkort.

Effektiv ränta

Den effektiva räntan är viktigare att ha koll på än den nominella räntan. Anledningen till detta är att den effektiva räntan inkluderar både den nominella räntan och alla andra avgifter du kommer betala.

Med andra ord innebär det att effektiv ränta representerar den totala kostnaden för ett kreditkort eller lån. Det innebär också att den effektiva räntan alltid är lika hög eller (oftast) högre än den nominella räntan.

För att sammanfatta det hela ska du alltså granska den effektiva räntan för att räkna ut vad ett kreditkort kostar samt för att jämföra kortet med andra kreditkort.

Räkna ut den effektiva räntan

Enligt gällande lagar får kreditkortsföretag och banker inte marknadsföra sina produkter utan att vara totalt transparenta med sina avgifter och kostnader. Fördelen med detta är att du egentligen aldrig behöver räkna ut vad ett kreditkort kommer kosta eftersom den informationen finns tillgänglig.

Men för sakens skull har vi trots detta gjort en uträkning för den effektiva räntan för kreditkortet Marginalen Bank Traveller. Givetvis ska man använda sig av en miniräknare när man räknar ut känsliga kostnader som detta, vi använder till exempel oss alltid av miniräknare.se.

Marginalen Traveller räkneexempel:

Marginalen Traveller har idag en nominell årsränta på 16,9% och använder du en kredit på 20 000 kronor så landar den effektiva räntan på 18,99 %. Det betyder att du kommer behöva betala tillbaka de 20 000 kronor du använt i kredit, plus en totalkostnad på 18,99%.

18,99 % av 20 000 kronor = 3 798 kronor.

Det innebär alltså att om du använder 20 000 kronor av din kredit så kommer Marginalen vilja ha 3798 kronor i sina avgifter och den totala kostnaden för dig blir 23 798 kronor.

OBS! Just nu har Marginalen Bank ingen årsavgift det första året vilket innebär att den effektiva räntan sjunker något de första 12 månaderna.

Kategorier: Okategoriserade