Hur fungerar ett kreditkort?

Du kan använda ett kreditkort precis som du använder ditt vanliga bankkort, det vill säga du kan betala för dina köp i affärer och på andra ställen som accepterar kortbetalning, du kan ta ut kontanter i automater och du kan göra köp på internet.

Skillnaden är att du med ett kreditkort handlar mot en förutbestämd kredit du har blivit beviljad hos kortföretaget eller banken. Du får sedan en faktura varje månad som du antingen kan välja att betala i sin helhet eller välja att dela upp betalningen och då betala ränta på det du är skyldig. Många kreditkort har ett visst antal dagar efter köpet räntefritt, ibland upp mot två månader. Räntan på ett kreditkort kan variera, men gemensamt för de flesta kreditkort är att räntan i princip alltid är högre än vad den är för till exempel ett vanligt banklån. Räntan är också rörlig, och rör sig då upp och ner tillsammans med Riksbankens styrränta.

Jämför kreditkort med oss

Olika kreditkort har olika räntor och betalningsvillkor. Antalet räntefria dagar efter köpet kan också variera. För att få ut det mesta av ditt kreditkort bör du jämföra de olika korten innan du bestämmer dig för vilket kort du vill ha. Många gånger kan du spara pengar genom att använda kreditkortet på ett smart och ekonomiskt vis. För dig som är intresserad kan du även läsa mer om fler spartips för familjen på Pressbladet.

De olika korten har också olika typer av andra tjänster och förmåner kopplade till sig. En del kreditkort har någon form av bonus eller poäng på de köp du gör med kortet. Du får då återbäring på det du handlar. Det kan vara bonus på alla dina köp eller köp på vissa typer av varor, som till exempel bensin eller mat. Många kort har också rabatter kopplade till sig, som aktiveras när du använder kortet. Det kan vara rabatter på bensin, flygresor och andra typer av rabatter.

Många kort ha också olika försäkringar kopplade till sig. Det kan vara förmånliga reseförsäkringar som gäller när du köpt en resa med kortet, eller sakförsäkringar som skyddar de saker du köper och betalar med ditt kreditkort. Det finns också kort som har allriskförsäkringar och andra typer av försäkringar som följer med kortet. Olika kort har olika målgrupper, och då också olika typer av förmåner kopplade till sig.

För att jämföra alla de olika förmånerna kan du använda en jämförelsesajt på internet för att få en enkel och översiktlig uppställning av de olika kortens avgifter och förmåner. Sedan är det bara att ansöka om det kort som passar dig och din livsstil allra bäst.