Vad är det för skillnad på ett bankkort och ett kreditkort?

Ett bankkort är ett kort som är direkt kopplat till ditt konto hos banken. Med bankkortet kan du ta ut pengar i uttagsautomater i Sverige och oftast också utomlands samt betala i butiker som accepterar kortbetalning. Beloppet du handlar för dras då direkt från ditt konto, och du kan aldrig handla för mer än du har på kontot. Med ett kreditkort har du en kredit hos banken, och får betala ditt köp eller ditt kontantuttag senare, antingen via en faktura som ska betalas i sin helhet eller genom att dela upp betalningen med ränta.

Jämför kreditkort med oss

Det finns också kombinerade bank- och kreditkort, där du själv kan välja om du vid varje tillfälle vill handla på kredit eller mot det konto som kortet är kopplat till.

Fördelen med ett kreditkort är förstås att du inte är begränsad till just det belopp du för närvarande har på kontot i banken. Nackdelen är också förstås att du alltid måste betala detta senare. Beroende på hur din ekonomi ser ut, så varierar det om det bästa för dig är att ha ett kombinerat bank- och kreditkort eller ett helt renodlat bankkort, där du aldrig kan handla för mer pengar än du för tillfället har på banken.

Kreditkort som reservkort

Ibland kan det vara bra att ha ett kreditkort som reservkort. Det händer att bankkort skadas och därför inte fungerar, eller att du i värsta fall tappar bort ditt kort. Det kan då vara en trygghet att ha ett kreditkort som du kana använda till dess att du fått ett nytt bankkort. Att få ett nytt bankkort kan ofta ta några dagar, och det kan då vara skönt att veta att du har ett kreditkort du kan använda under tiden.

Om du reser utomlands, kan det också vara bra att ha ett kreditkort i reserv, om något oförutsett skulle inträffa under din utlandsvistelse. Tänk på att banken ofta tar ut valutaavgifter för omvandlingen av valutan vid köp på kortet utomlands, och ofta en avgift för uttag av kontanter i utländska uttagsautomater. Dessa avgifter kan vara bra att jämföra både när det gäller ett bankkort och ett kreditkort, eftersom de kan skilja sig ganska mycket åt mellan de olika bankerna. Om du reser ofta utomlands och då använder kortet, kan det vara bra att hitta kort som passar dig och som kanske till och med har en tillhörande reseförsäkring.