Vad är det för skillnad på ett betalkort och ett bankkort?

Ett betalkort är ungefär samma sak som ett kreditkort, då det du handlar dras från den kredit du är beviljas hos banken. Ofta kallas betalkort för debetkort eller debitkort. Både banker och andra företag kan erbjuda betalkort till privatpersoner och företag. Oftast är det så att det du handlar med ett betalkort kommer på en samlad faktura varje månad, medan du med ett kreditkort kan dela upp betalningen och då betala ränta.

Jämför kreditkort med oss

Ett bankkort är ett kort du har hos din bank och som då är kopplat direkt till ett konto i banken. Det du handlar för dras då direkt från det belopp du har insatt på detta konto.

Betalkort kan du ha både hos banken och hos andra kortföretag och ofta är kortet anslutet till VISA eller Mastercard, som är de vanligaste kortutgivarna. Det finns även andra kortföretag som exempelvis American Express eller Diners card.

När du har ett betalkort har du en förutbestämd kreditgräns du kan handla för, och blir sedan fakturerad hela beloppet du handlat för varje månad. Du kan då inte dela upp betalningen, och behöver inte betala någon ränta på det du handlat, till skillnad från ett kreditkort som har någon form av ränta. Ett betalkort kan ha en årsavgift som kan vara olika stor. Det kan också tillkomma kostnader för tjänster som till exempel avgifter för att utnyttja kortet i automater eller butiker utomlands. Dessa avgifter kan också skilja sig åt, och kan vara värda att jämföra innan du bestämmer dig för ett betalkort. Genom att skaffa ett betalkort med lägre årsavgift kan du spara pengar.

Ofta kan du kombinera ett betal- och kreditkort genom att du själv väljer om du vill betala hela fakturan när du får den och då slippa ränta, eller välja att dela upp betalningen och då betala ränta på det utestående beloppet. Det kan vara bra att ha ett betal- eller kreditkort som extrakort, i det fall du blir av med ditt vanliga bankkort eller om du befinner dig i en situation då pengarna på kontot helt enkelt inte räcker till.

För att bevilja ett betalkort gör banken alltid en kreditprövning. Denna kreditprövning avgör också hur hög kreditgräns du i så fall beviljas på ditt betalkort. Det är bra om du har en kreditgräns som inte är högre än att du kan betala tillbaka det du är skyldig på en ganska kort tid, för att undvika för höga ränteutgifter.

Behöver du ytterligare tips och råd angående din ekonomi och din finansiella situation kan vi rekommendera pengar.se – en av Sveriges bästa ekonomisk resurser på nätet!